Sök:

Sökresultat:

71 Uppsatser om Smćskalig slakt - Sida 1 av 5

Sma?skalig biogasproduktion : fo?rutsa?ttningar, hinder och lo?sningar

Biogas a?r en fo?rnybar energika?lla som kan framsta?llas genom ro?tning av organiskt material som go?dsel eller gro?dor. Trots att lantbruket sta?r fo?r 76 % av den totala biogaspotentialen i Sverige producerades endast en procent av biogasen 2008 i ga?rdsanla?ggningar. Uppsatsens syfte a?r att ge en o?versikt o?ver vad som orsakar den la?ngsamma utvecklingen av sma?skalig biogas, samt att ge fo?rslag till lo?sningar som kan leda till en snabbare expansion.

Fixeringsmetoder och djurvÀlfÀrd vid religiös slakt av nötkreatur och fÄr utan bedövning

Sverige Àr ett av fÄ lÀnder dÀr slakt utan bedövning Àr olagligt, och dÀrmed Àr Àven religiös slakt utan föregÄende bedövning förbjuden. MÄnga muslimer har valt att kompromissa och tillÄta slakt med bedövning, framförallt reversibel sÄdan. Judar tillÄter dock inte bedövning pÄ grund av att det uppstÄr vÀvnadsskador. Denna litteraturöversikt syftar till att diskutera vilka djurvÀlfÀrdsbekymmer som uppstÄr vid slakt av nötkreatur och fÄr utan föregÄende bedövning och hur dessa kan reduceras genom att vÀlja en bra fixeringsmetod. Fixering dÀr djuren fÄr stÄ i upprÀtt stÀllning Àr bÀst ur djurvÀlfÀrdsperspektiv.

För- och nackdelar med mobil slakt utifrÄn djurens vÀlfÀrd :

Undersökningar visar att det Àr mycket problem att tillgodose djurens vÀlfÀrd vid konventionell slakt gÀllande transport, uppstallning och hantering (Broom, 1993). DÀrför Àr det intressant att ta reda pÄ vilka alternativ det finns till konventionell slakt. Ett exempel Àr mobila slakterier. Det hÀr arbetet tar upp dess för- och nackdelar ur djurvÀlfÀrdssynpunkt. Det finns idag mÄnga rapporter, som tar upp mobil slakt ur en ekonomisk synvinkel (Helgesson & Pettersson 2000) och den praktiska hanteringen (Benfalk et al., 2002) efter avlivningsmomentet men mindre om hur djurens vÀlfÀrd pÄverkas. Det finns olika utformningar pÄ mobila slakterier.

Mobil slakt : Regler, tillstÄnd och teknik

FrÄn den första januari 2006, Àr det tillÄtet att slakta mobilt inom hela EU. BÄde konsumenter och företagare mÄste fÄ veta att detta alternativ finns att tillgÄ och att det Àr möjligt att bedriva slakteriverksamhet pÄ det hÀr viset. Jag vill att de ska se fördelarna med mobil slakt, t ex fÀrre livdjurtransporter och bÀttre köttkvalitet pÄ grund av mindre stress. Ett svenskt företag har konstruerat och byggt mobila enheter till den svenska renslakten men ocksÄ till, bland annat, USA dÀr Cheyennerna slaktar bisonoxe. Med bland annat detta företags kunskap sÄ kan mobila enheter inredas och utrustas sÄ att alla djurslag kan slaktas mobilt.Reglerna för mobila slakterier Àr de samma som för stationÀra.

Rituell slakt - med och utan bedövning

Bedövning eller inte vid rituell slakt Àr en stÀndigt aktuell frÄga, vars lagstiftning och regler skiljer sig mellan olika lÀnder och religiösa grupper. Syftet med denna litteraturstudie Àr att med utgÄngspunkt frÄn djurets lidande utreda vilken rituell slaktmetod som ger högst djurvÀlfÀrd; slakt utan bedövning eller slakt med bultbedövning, elektrisk head-only-bedövning eller post-cut stunning. TillvÀgagÄngssÀtten skiljer sig mycket mellan och inom de olika slaktmetoderna, och innefattar alla eller nÄgra av de kritiska punkterna; fixeringen, sjÀlva bedövningen, snittet samt tiden mellan snitt alternativt bedövning och förlorande av medvetandet. Fixering kan orsaka djuret lidande i form av stress eller rÀdsla, varför en sÄ kort fixeringstid som möjligt med djuret i upprÀtt position Àr att föredra ur djurvÀlfÀrdssynpunkt vid sÄvÀl bedövad som obedövad slakt. Vid bedövning Àr det viktigt att utrustningen Àr i gott skick och slaktaren kompetent för att inte utsÀtta djuret för onödigt lidande.

Riskbedömning av djurvÀlfÀrd inom smÄskalig fÄrslakt.

Det finns ett ökat intresse för djurvÀlfÀrdsfrÄgor i samhÀllet, vilket stÀller krav pÄ beslutsfattare att ta hÀnsyn till detta i sina beslut. Riskbedömning Àr ett verktyg som kan anvÀndas för att hjÀlpa beslutsfattare att sÀtta upp riktlinjer baserade pÄ vetenskap. Samtidigt med det ökade intresset för djurvÀlfÀrd har smÄskaliga slakterier blivit alltmer populÀrt och de senaste Ären har flera nya slakterier startats. Trots det stora intresset för bÄde smÄskalig slakt och djurvÀlfÀrd Àr forskning utförd inom dessa bÄda omrÄden mycket begrÀnsad.Syftet med detta projekt var att göra en riskbedömning av djurvÀlfÀrd inom smÄskalig slakt. Projektet skulle beskriva vilka riskfaktorer som djur, vilka slaktas pÄ smÄskaliga gÄrdsslakterier, exponeras för och i vilken utstrÀckning exponeringen sker.

Ekologisk slaktkyckling : frÄn stallbygge till försÀljning

Ekologisk kycklingproduktion Ă€r försvinnande liten jĂ€mfört med konventionell produktion. En undersökning visar att marknad och ekonomi följt av komplexa regler Ă€r det som uppfattas som ekologisk kycklings största problem. Syftet med examensarbetet Ă€r att ge ett förslag till hur en modern produktion av ekologisk slaktkyckling kan gĂ„ till, samt var och hur den fĂ€rdiga produkten kan sĂ€ljas. En av de stora utmaningarna i Sverige Ă€r att det saknas lĂ„ngsamvĂ€xande hybrider. SĂ„dana raser underlĂ€ttar den ekologiska produktionen, dĂ€r kycklingarna ska bli 81 dagar gamla innan slakt enligt KRAVs regler. Övriga problem Ă€r hĂ€lsa hos djuren dĂ„ de inte fĂ„r behandlas förebyggande mot sjukdomar, dĂ€rför Ă€r god hygien avgörande. Ett annat problem Ă€r att fĂ„ till en bra betesdrift dĂ€r djuren inte för ofta kommer tillbaka till samma bete.

Bedövningsmetoder vid slakt av svin : en jÀmförelse ur djurvÀlfÀrdsperspektiv

Stunning of pigs at slaughter constitutes of primarily two methods; carbon dioxide and electricity. Both methods have advantages and disadvantages from an animal welfare point of view. The purpose of this study is to compare different methods of stunning pigs from a welfare point of view. Questions included in the study are 1) What differences are there, from an animal welfare point of view, between CO2 and electricity as methods for stunning pigs? 2) What alternatives are there to the methods currently in use? 3) Which method for stunning pigs is preferable from an animal welfare point of view?This report is a literature review.

Vad styr svenska samers utbud av renkött?

Den svenska rennÀringens primÀra inkomstkÀlla Àr försÀljning av renkött. Syftet med denna uppsats Àr att undersöka ett antal faktorers inverkan pÄ utbudet av renkött. Metoden ordinary least square har anvÀnts för att göra en ekonometrisk studie baserad pÄ statistik för Ären 1980-2003. De faktorer som testats Àr total ersÀttning, vilken inkluderar avrÀkningspris samt kvantitetsbaserad subvention, och renstammens storlek. Resultaten i vÄr undersökning visar att total ersÀttning inte Àr signifikant pÄ nÄgon testad nivÄ, dÀremot fann vi att renstammens storlek hade positiv korrelation med utbudet pÄ renkött.

Stress och dödlighet hos slaktkycklingar under transport och slakt

Syftet med denna litteraturstudie var att fÄ kunskap om hur slaktkycklingarna hanteras frÄn infÄngning i stallet till dess att de bedövats vid slakt. Fokus ligger frÀmst pÄ hur hanteringen ser ut i Sverige. Hur pÄverkas slaktkycklingarna under hanteringen och hur ser stressnivÄn ut och vilka faktorer bidrar till en ökad dödlighet? I Sverige föds det varje Är upp cirka 80 miljoner slaktkycklingar som vid cirka fem veckors Älder transporteras till slakt. Enligt flera olika forskare har hanteringen frÄn infÄngning till bedövning mÄnga brister ur ett djurvÀlfÀrdsperspektiv.

Vad styr svenska samers utbud av renkött?

Den svenska rennÀringens primÀra inkomstkÀlla Àr försÀljning av renkött. Syftet med denna uppsats Àr att undersöka ett antal faktorers inverkan pÄ utbudet av renkött. Metoden ordinary least square har anvÀnts för att göra en ekonometrisk studie baserad pÄ statistik för Ären 1980-2003. De faktorer som testats Àr total ersÀttning, vilken inkluderar avrÀkningspris samt kvantitetsbaserad subvention, och renstammens storlek. Resultaten i vÄr undersökning visar att total ersÀttning inte Àr signifikant pÄ nÄgon testad nivÄ, dÀremot fann vi att renstammens storlek hade positiv korrelation med utbudet pÄ renkött.

Gas som bedövningsmetod vid slakt av slaktkyckling :

Electrical stunning is the method that has been used in Sweden to stun broilers prior to slaughter. However, for reasons of animal welfare and meat quality, research has been made in the EU to develop new stunning methods. Gas stunning is now regarded as the best alternative. In this study literature has been reviewed with focus on different gas stunning systems and observations have been made at two different slaughterhouses regarding animal welfare before, during and directly after stunning. At one slaughter plant carbondioxide was used in a two-stage system where the birds were standing on a conveyer belt during the stunning procedure.

Religiös slakt- En mÀnsklig rÀttighet? : Ett studium om det Àr etiskt försvarbart med kosher- och halalslakt utifrÄn Martha C Nussbaums förstÄelse för djurens rÀttigheter och mÀnniskans rÀtt att utöva religion.

Denna uppsats handlar om religiös slakt och hur etiskt försvarbara den judiska kosherslakten och den muslimska halalslakten Àr, detta utifrÄn ett mÀnniskorÀttsperspektiv i jÀmförelse med ett djurrÀttsperspektiv. Uppsatsen utgÄr till stor del utifrÄn författaren Martha C Nussbaums teorier kring mÀnniskors rÀttigheter och djurs rÀttigheter, dÀr hon i bÄda Àmnena tar upp ?the capability approach?, som handlar om vad varje mÀnniska och djur som ett minimum, för vad ett vÀrdigt liv krÀver, har rÀtt till. I uppsatsen finns Àven avsnitt om kosher- respektive halalslakt samt ett kapitel om jordbruksverkets syn pÄ konventionell slakt och dess innebörd men ocksÄ deras syn pÄ kosher- och halalslaktI analysen, analyseras de olika delarna för att försöka hitta svar pÄ min frÄgestÀllning. Analysen inleds med ett mÀnniskoperspektiv utifrÄn, ?the capabilities approach?, dÀr jag analyserar konsekvensen av ett förbud mot kosher- och halalslakt.

GÄrdsslakteriers lönsamhet vid smÄskalig lammslakt

Intresset för att bygga gÄrdsslakterier ökar i Sverige, likasÄ efterfrÄgan pÄ nÀrproducerade livsmedel till följd av ökad medvetenhet bland konsumenter. Att bygga ett gÄrdsslakteri Àr intressant bÄde ur ett ekonomiskt perspektiv och ur ett perspektiv pÄ mjuka vÀrden, men frÄgan Àr om det gÄr att fÄ lönsamhet i verksamheten. Den svenska lammuppfödningen Àr sedan lÀnge utsatt för dÄlig lönsamhet. Att bygga ett eget slakteri för de egna djuren och sÀlja sina produkter direkt till konsument borde dÀrför vara en möjlighet för mindre gÄrdar. Projektets mÄl har varit att genom kvalitativa intervjuer av Àgare till gÄrdsslakterier och upprÀttande av kalkyler utreda lönsamheten i smÄskalig lammslakt vid investering av ett gÄrdsslakteri. Uppsatsens litteraturstudie har inriktats pÄ att ta reda pÄ allt som krÀvs för att starta ett gÄrdsslakteri gÀllande bland annat byggnad, regelverk och tillstÄnd. Av det framkomna resultatet har jag dragit slutsatsen att det Àr möjligt att uppnÄ lönsamhet vid byggnation av gÄrdsslakteri för smÄskalig slakt av lamm.

VeterinÀr- och lÀkarstudenters kunskaper och vÀrderingar om storskalig slakt och slaktmetoder ? en enkÀtstudie

I Sverige idag Àr normen att man ska Àta kött. Om man blir bortbjuden och Àr vegetarian, vegan eller nÄgot annat som innebÀr att man inte Àter alla sorters djur, förutsÀtts det vanligen att man som gÀst meddelar denna specialkost i förvÀg pÄ samma sÀtt som man förvÀntas informera om eventuella allergier. MÄnga vet inte hur den mat som vi Àter blir till, trots att det enligt skolans lÀroplan ingÄr vissa grundlÀggande kunskaper om kost. Man ska veta hur bröd bakas, principen för hur vÀxter planteras och skördas och hur en flÀskkotlett ska stekas. Men inte nÄgonstans i grundskolans undervisning, varken pÄ hemkunskapen, naturkunskapen eller i nÄgot annat Àmne fÄr man veta hur kött blir till.

1 NĂ€sta sida ->